2013-02-02 13:21:39• hírek • Gazda Árpád/MTI

Balog Zoltán: Erdély mindig gazdagította Magyarországot

Erdély mindig gazdagította Magyarországot - jelentette ki Kató Béla erdélyi református püspök beiktatása után az MTI-nek nyilatkozva Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán úgy véli, akkor igazi a magyarországi és az erdélyi magyarság összetartozása, ha a két nemzettest kölcsönösen tud adni egymásnak. Azt mondta, a lelkiek jelentik az összetartozás legfontosabb összetevőjét, és a lelkiekben az egyházak játsszák a legfontosabb szerepet.

A miniszter azt a bibliai mondást idézte, amely szerint vannak, akik a szegénységükből gazdagítanak másokat, és meggyőződését fejezte ki, hogy Kató Béla püspök által a gazdagítás folytatódik. Megemlítette, ez annál is inkább fontos, mert az Erdélyi Református Egyházkerület a legnagyobb magyar egyháztest.

Balog Zoltán felidézte, hogy tizenkét évvel ezelőtt Pap Géza püspök beiktatásakor is ő képviselte a magyar kormányt. Az MTI kérdésére elmondta, a román kormány képviselőjének a kedvessége késztette arra, hogy szívélyesen megkérje: segítsen az egykor államosított egyházi vagyon visszaszolgáltatásának előmozdításában.

Hozzátette, Magyarország akár jogi segítséget is nyújthat a folyamatban, hiszen - mint megjegyezte - a strasbourgi emberjogi bíróságon több száz per van folyamatban romániai restitúciós ügyekben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: